Tienduizenden ouderen in problemen door aflossingsvrije hypotheek vanaf 2019

De komende jaren zullen tienduizenden ouderen in de problemen komen vanwege hun aflossingsvrije hypotheek. De looptijd van de aflossingsvrije hypotheek is niet onbeperkt. Als de einddatum van de aflossingsvrije hypotheek in zicht komt zal men opnieuw moeten nadenken over de financiering op de woning. Er staat dan namelijk nog steeds een schuld op de woning die afgelost moet worden. Deze aflossing zou kunnen worden gedaan met spaargeld. Wanneer er echter te weinig spaargeld is zal men op een andere manier naar een oplossing moeten gaan zoeken.

Veel aflossingsvrije hypotheken zijn afgesloten in een periode dat de woningprijzen hoog lagen. De gedachte was toen dat de huizenprijzen nog verder zouden stijgen. Als de woning dan in de toekomst verkocht zou worden kon men van de overwaarde een kleinere woning aanschaffen. In 2019 liggen de prijzen van veel woningen opnieuw heel hoog maar niet iedereen kan profiteren van een overwaarde bij een woningverkoop. In een aantal gevallen zal de overwaarde te klein zijn om een nieuwe woning van te bekostigen.

Onderzoeker Mauro Mastrogiacomo heeft maandag 16 december 2019 de resultaten van een onderzoek gepubliceerd in het dagblad Trouw. Daaruit komt naar voren dat veel ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de knel komen te zitten. Mochten ze hun woningen gaan verkopen en onvoldoende geld hebben voor de aanschaf van een nieuwe woning dan is huren altijd nog een optie zou je denken. Toch is het huren van een woning tegenwoordig ook een kostbare zaak. Met name in de vrije sector ligt de gemiddelde huurprijs behoorlijk hoog. Dat zorgt er voor dat ouderen met een aflossingsvrije hypotheek klem komen te zitten, ze moeten hun hypotheekschuld aflossen en kunnen niet of nauwelijks de hoge huur betalen voor de huurwoningen die beschikbaar zijn. Het aanbod aan huurwoningen is namelijk ook beperkt in 2019.