Nederlandse huishoudens hebben record spaarbedrag in juni 2014

De huishoudens in Nederland hebben in juni 2014 een recordbedrag aan spaartegoeden uitstaan bij banken. Aan het einde van de maand juni komt het totaal van het spaargeld van de Nederlandse huishoudens op 335 miljard euro. Hierbij is alleen gekeken naar het spaargeld op binnenlandse rekeningen.  Deze informatie is vrijdag 25 juli 2014 naar buiten gebracht door De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de DNB is er nog nooit zoveel geld bij elkaar gespaard door huishoudens in Nederland.

In de eerste helft van 2014 werd bijna 6,6 miljard euro meer spaargeld gestort dan spaargeld werd opgenomen. Volgens de berekening heeft een huishouden in Nederland gemiddeld 44.000 euro op de bank aan spaartegoeden staan. De spaarrekeningen waar geld op ingelegd wordt zijn verschillend. Ook de populariteit van spaarrekeningen verschilt. Met name in vrij opneembare deposito’s werd door huishoudens in Nederland veel geld ingelegd. Verder werd bij deposito’s met vaste looptijd ook steeds meer spaargeld uitgestald.

Een groot deel van het Nederlandse spaargeld staat op spaarrekeningen die vrij opneembaar zijn. Dit is het geval bij meer dan 85 procent van de spaarrekeningen. Voorbeelden van vrij opneembare spaarrekeningen zijn internetspaarrekeningen waarbij de spaarder het spaargeld niet tegen een vaste termijn heeft uitstaan of geen opnamedatum van te voren hoeft aan te geven.

In 2014 hadden huishoudens in Nederland gemiddeld nog een spaarbedrag van 30.000 op de spaarrekening staan.

Reactie van Technisch Werken
Het feit dat mensen kunnen sparen is op zich positief. Het geeft echter ook aan dat er minder geld wordt besteed en dat is niet gunstig voor de economie. Daarnaast kan de reden waarom men spaart verschillen. Sommige mensen maken zich misschien zorgen over hun financiële positie en het behoud van hun baan. Andere mensen sparen voor een nieuwe auto of willen een flink bedrag bijeen sparen voordat een woning wordt aangeschaft. Over het algemeen is het wel goed dat men eerst spaart alvorens men uitgeeft. De kredietcrisis maakte duidelijk wat de gevolgen zijn als mensen meer uitgeven dan ze in feite ontvangen. Misschien is de huidige ontwikkeling juist erg gunstig voor het economische klimaat in de toekomst.