Mondiale afvalberg in 2050 ongeveer 70 procent gegroeid

Circulaire economie is een doelstelling die nog ver verwijderd is van de werkelijkheid. Over de gehele wereld zal het afval de komende jaren aanzienlijk toenemen. De Wereldbank heeft zelfs benoemd dat de afvalberg wereldwijd met 70 procent zal groeien tot aan 2050. Rond 2050 zou ieder jaar over de gehele wereld volgens de Wereldbank ongeveer 3,4 miljard ton aan afval worden geproduceerd. Dat is een hoeveelheid die gelijk staat aan ongeveer 34 miljoen volledig volgeladen vuilniswagens per jaar. Op dit moment wordt wereldwijd nog ongeveer 2 miljard ton aan afval geproduceerd. De wereldbevolking zal de komende jaren toenemen maar de afvalproductie gaat veel sneller stijgen. De afvalproductie zal de komende decennia ongeveer 30 procent gaan toenemen. Dit bericht werd eerder bekend gemaakt door de Verenigde Naties.

Dat maakt duidelijk dat de afvalproblematiek de komende jaren veel ernstiger gaat worden. Volgens de Wereldbank is de afvaltoename met name te wijten aan de verstedelijking die wereldwijd toeneemt. Met name in de ontwikkelingsgebieden zal de komende jaren veel meer vuilnis worden geproduceerd en weggegooid. Zo wordt in het zuiden van Azië een verdubbeling verwacht in de afvalproductie. Daarnaast zal de afvalproductie in de Afrikaanse landen onder de Sahara ook aanzienlijk toenemen. Daar wordt de jaarlijkse afvalberg in 2050 drie keer groter dan deze op dit moment is. Momenteel zijn de rijkere landen de grootste afvalproducenten van de wereld. Op dit moment produceert ongeveer zestien procent van de wereldbevolking in totaal ongeveer vierendertig procent van het afval.

Vooral het plastic afval is een probleem. Veel bedrijven zijn wereldwijd echter hoofdzakelijk bezig met de energietransitie en het reduceren van de CO2 uitstoot. Plastic afval wordt echter ook een steeds groter probleem. Er zijn gelukkig goede oplossingen bedacht zoals de Ocean Cleanup maar het effect van deze oplossingen is beperkt. Bovendien zijn veel oplossingen bedacht om het plastic op te ruimen in plaats van te voorkomen dat er plastic wordt geproduceerd. Voorkomen is beter dan genezen.