Meer werklozen vinden een baan desondanks stijgen de WW aanvragen!

De uitvoeringsinstantie UWV heeft donderdag 7 november 2013 cijfers bekend gemaakt over het aantal werklozen dat een baan heeft gevonden in de periode van januari tot en met augustus van 2013.De belangrijkste conclusie is een stijgend aantal aanvragen voor de WW en daarnaast een grote uitstroom van WW-ers die een baan hebben gevonden.

Meer werklozen vinden werk
In de periode van januari tot en met augustus 2013 hebben in totaal 168.600 werklozen een nieuwe baan gevonden. Dit is een opmerkelijk hoog aantal ondanks de economische crisis.  Het aantal werkzoekenden dat in 2013 een baan heeft gevonden is hoger dan het aantal dat over dezelfde periode in 2012 een baan heeft gevonden. Een groot deel van de werkzoekenden die een baan heeft gevonden in 2013 maakte gebruik van een WW uitkering. Dit aantal is 158.400 van de 168.600.

Stijgend aantal WW aanvragen
Ondanks het feit dat meer werkzoekenden een baan hebben gevonden is ook het aantal mensen dat in de WW terecht kwam gestegen. Het aantal aanvragen voor de WW uitkering nam in 2013 toe ten opzichte van 2012. Ook hier werd gekeken naar de periode van januari tot en met augustus. Wanneer in deze periode het aantal aanvragen van 2013 werd vergeleken met 2012 dan komt daar een stijging van 24 procent uit naar voren. In totaal werden in 2013 meer dan vierhonderdduizend nieuwe uitkeringen verstrekt aan werklozen.

Reactie Technisch Werken
De arbeidsmarkt komt weer in beweging. Er vinden verschuivingen plaats tussen werknemers. Deze dynamiek is goed nieuws. Het stijgende aantal werklozen is minder gunstig. Het zou interessant zijn wanneer het UWV ook cijfers naar buiten bracht over de gemiddelde duur dat iemand gebruik maakt van de WW. Wanneer deze gemiddelde duur korter wordt houdt dat in dat werklozen vrij snel weer een baan vinden. Hoe langer iemand in de WW zit hoe moeilijker het vaak wordt om een baan te vinden. Dit heeft vooral te maken met het ‘gat’ in de cv dat ontstaat wanneer iemand geruime tijd geen betaald werk heeft verricht. Dit gat moet zo klein mogelijk worden. Daarom moeten werkzoekenden zo snel mogelijk weer een plek op de arbeidsmarkt vinden.