Mechatronica opleiding biedt meeste kans op werk in 2018-2019

Uitkeringsinstantie UWV onderzocht heeft samen met het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) een onderzoek gedaan naar welke opleidingen de komende jaren een goede kans geven op een betaalde baan op niveau en in de gevolgde opleidingsrichting. Michel van Smoorenburg is werkzaam als arbeidsmarktanalist bij het UWV. Hij geeft aan dat een eerlijke voorlichting over de kans op een betaalde baan belangrijks is. Een duidelijke beeldvorming over de loopbaanperspectieven vergroot de kans dat iemand een opleiding kiest waarin hij of zij in de toekomst goed een baan kan vinden. Van Smoorenburg geeft aan dat de opleiding mechatronica de beste kans biedt op een baan voor iemand die gelijk in de opleidingsrichting aan de slag wil. De werkloosheid voor mensen die in de mechatronica werken staat al jaren op nul procent. Daarnaast is de kans op een vast inkomen en een vast contract hoog voor mensen met een mechatronica opleidingsachtergrond.

Waar kun je werken met mechatronica?
Een mechatronicus werkt in een uitdagende technische omgeving. Tijdens de opleiding mechatronica leert iemand machines en andere productiemiddelen te bedenken, ontwerpen, installeren, programmeren en onderhouden. Een dynamisch vakgebied waarin verschillende technologische bedrijven actief zijn. Elektrotechniek, robotica, elektronica en elektrotechniek zijn allemaal aspecten die tijdens de opleiding mechatronica aan de orde komen. Ook werktuigbouwkunde en metaaltechniek komen aan de orde. In de praktijk kun je met een opleiding mechatronica bij verschillende bedrijven aan de slag.

Mechatronisch ingenieurs
Met een mbo opleiding mechatronica zal je meestal aan de slag gaan in de praktijk als machinebouwer, monteur, onderhoudsmonteur of storingsmonteur. Er is echter ook behoefte aan mechatronisch ingenieurs. Dit zijn ontwerpers, ontwikkelaars en tekenaars van machines en productielijnen. Ook deze HBO-ers en WO-ers houden zich bezig met mechatronica alleen zitten zij voornamelijk op kantoor in de ontwerpfase of bedenkfase. Bart- Jan van Lierop, teamleider Mechatronica Engineering bij Fontys Hogescholen geeft aan dat de behoefte aan mechatronisch ingenieurs zo groot is dat de voltijds hbo-opleidingen zijn opgezet op initiatief van het bedrijfsleven. Van Lierop: “Aan mechatronica hebben we slim geprogrammeerde elektromechanische apparaten en systemen te danken, zoals robots, drones, exoskeletten, productielijnen en automatische piloten.”

Mechatronica is een belangrijk vakgebied
Het vakgebied mechatronica is onmisbaar voor verschillende sectoren volgens Lierop. “Voor industrie, zorg, logistiek, offshore, land- en tuinbouw bijvoorbeeld, maar ook in woningen en revalidatie wordt mechatronica steeds belangrijker.” Al vanaf 2011 kunnen studenten in Nederland bij vijf hogescholen de opleiding mechatronica als zelfstandige hbo-studie volgen.