Chinese export in maart 2015 gekrompen

China is de afgelopen jaren volop in het nieuws. Het land wordt bewondert vanwege de economische groei. Daarom wordt het land ook wel een opkomende economie genoemd. De export van China naar andere landen is de afgelopen tijd behoorlijk geweest. Toch verscheen er een bericht over een daling van de Chinese export in het nieuws. Op maandag 13 april 2015 werden cijfers gepubliceerd van het Chinese statistiekbureau. De export van China is in de maand maart volgens deze cijfers met 14,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2014.

Tegenvallende cijfers
De cijfers van de Chinese export in maart 2015 vallen erg tegen. Vooral omdat met er vanuit was gegaan dat er opnieuw sprake was van een groei in de export. Verschillende economen hielden rekening met een wereldwijde toename in de export. Over de hele wereld zou de export in 2015 moeten toenemen met meer dan 8 procent.

Import van China
Naast de cijfers over de export vielen ook de cijfers van de Chinese import tegen. De import van producten naar China toe ging met ongeveer 12 procent omlaag. Door de dalende cijfers van de Chinese export en import maken mensen zich zorgen over de teruglopende groei van de Chinese economie.

Oorzaken daling Chinese export en import
Er zijn verschillende oorzaken die aangewezen kunnen worden voor een terugloop van de export van Chinese producten. Chinese exporteurs hebben namelijk te maken met een verslechterde concurrentiepositie. De Chinese munt, de yuan, staat er namelijk goed voor. Door deze sterke munt worden Chinese producten voor buitenlandse afnemers verhoudingsgewijs duur.

Daarnaast is er in China minder binnenlandse vraag. Door de daling in de binnenlandse vaag naar buitenlandse producten komt de import voor China onder druk te staan. China heeft echter door haar sterke munt wel een positieve positie met betrekking tot de import. Buitenlandse producten worden voor China namelijk verhoudingsgewijs goedkoper.

Chinese groei in eerste kwartaal 2015
Aanstaande woensdag 15 maart 2015 worden de cijfers van de economische groei van China over het eerste kwartaal van 2015 bekend gemaakt. Men houdt hierbij rekening met een groei van de Chinese economie. Gemiddeld wordt deze groei geschat op 7 procent. Hoewel dit een behoorlijk percentage is komt de groei toch in verhouding tot andere jaren laag uit. Een groei van 7 procent zou de zwakste economische groei zijn van China sinds het eerste kwartaal van 2009.

Reactie van Technisch Werken
Politiek en economische zijn er veel spanningen in de wereld. China lijkt in eerste instantie niet direct betrokken bij de meeste politieke en economische conflicten. Desondanks merkt China wel de gevolgen. In Europa zijn er spanningen omtrent de euro en de positie van Griekenland. Ook zorgt de boycot van producten tussen Rusland en het Westen voor de nodige spanningen. Het is maar de vraag of China hier effectief op kan anticiperen. In Europa vallen veel klanten weg doordat mensen terughoudend worden met het uitgeven van geld. Verder begint bij veel landen de indruk te ontstaan dat ze meer zelfvoorzienend moeten worden zodat ze minder afhankelijk zijn van andere landen. De afhankelijkheid tussen verschillende landen zorgt voor spanningen. Nu Amerika bijvoorbeeld schalieolie gaat winnen en verkopen wordt de machtspositie voor dat land beter ten opzichte van het Midden-Oosten. Het winnen van schalieolie is echter duurder dan de manieren die door het Midden-Oosten worden gebruikt. Vervolgens zorgen de landen in het Midden-Oosten er voor dat de olieproductie hoog blijft. Daardoor worden de olieprijzen lager en zijn de productiekosten voor Amerika hoger dan de opbrengsten. Deze economische strijd is in de wereld op verschillende vlakken merkbaar. Uiteindelijk zorgen de economische conflicten voor verschuivingen in de import en export van landen.