Wat is KOMO keurmerk en welke KOMO keurmerken zijn er?

KOMO is een collectief keurmerk dat wordt gebruikt voor kwaliteitseisen in de Nederlandse bouw. Deze instantie is in 1962 tot stand gekomen op basis van een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De afkorting KOMO staat voor Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken. In de beginjaren van KOMO stond het  kwaliteitskenmerk voor veel verschillende materialen. Tegenwoordig is de Stichting KOMO voornamelijk actief in processen en producten in de bouwsector. KOMO is verantwoordelijk voor het beheren, het ontwikkelen, het uitbouwen en optimaliseren van verschillende bestaande keurmerken die vallen onder de merknaam KOMO.

Zowel in de burgerlijke bouw als utiliteitsbouw zijn sectoren waarin KOMO keurmerken worden gebruikt. Ook in de  grond-, weg- en waterbouw (GWW) worden KOMO keurmerken gebruikt. Er zijn verschillende KOMO keurmerken die gericht zijn op specifieke vakgebieden in de bouw. Deze keurmerken worden allemaal beheert door de Stichting KOMO.

KOMO-kwaliteitsverklaringen
Certificerende instellingen brengen zogenoemde KOMO-kwaliteitsverklaringen uit. Deze erkende kwaliteitsverklaringen tonen aan dat een bedrijf voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit en het Besluit Bodemkwaliteit. Een instelling wordt geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Deze raad bepaald of een instelling bevoegd is om KOMO-kwaliteitsverklaringen uit te brengen.

KOMO-certificaathouders
In totaal zijn er in Nederland ongeveer 7000 KOMO-certificaathouders die een certificaat hebben ontvangen van een certificerende instelling. Dit certificaat is gebaseerd op beoordelingsrichtlijnen die schriftelijk zijn vastgelegd. Een bedrijf met een KOMO certificaat mag een KOMO keurmerk op haar producten of diensten aanbrengen wanneer dit product of deze dienst precies conform de vastgelegde  beoordelingsrichtlijnen is gemaakt of uitgevoerd.

College van Deskundigen
De beoordelingsrichtlijnen waaraan een product of dienst moet voldoen worden opgesteld door een College van Deskundigen. De Raad voor Accreditatie toetst van te voren of het College van Deskundigen bestaat uit een onafhankelijke evenredige vertegenwoordiging.

Verschillende soorten KOMO keurmerken
Er zijn verschillende KOMO keurmerken. Deze keurmerken zijn allemaal gericht op een specifiek vakgebied in de bouw. De volgende KOMO keurmerken worden gebruikt:

  • KOMO keurmerk voor de bouwsector
  • KOMO-Instal keurmerk, deze is bedoelt voor kwaliteitsaanduiding in de installatietechniek
  • KOMO-Afbouw keurmerk
  • KOMO-Klimkeur, dit is een keurmerk voor de arbeidsmiddelen die worden gebruikt voor tijdelijke werkzaamheden die op hoogte worden uitgevoerd.