Wat is een microwoning?

Een microwoning is een mini-woning in de vorm van een klein appartement dat voorzien is van een eigen badkamer en keukenblok en een totale oppervlakte heeft van tussen de3 20 en 50 vierkante meter. Een microwoning heeft meestal een inrichting en indelen waarover goed is nagedacht. De beperkte oppervlakte zorgt er voor dat men de indeling van de microwoning zo heeft vormgegeven dat het optimale rendement uit de ruimte kan worden gehaald. De meeste microwoningen worden gebouwd en bewoond in grote steden. Zo zijn er bijvoorbeeld vijfhonderd micro-appartementen in Change gebouwd in maart 2017. Er zijn echter ook verschillende andere drukke verstedelijkte gebieden waarin appartementencomplexen worden gebouwd met microwoningen.

Waarom een microwoning?
Een microwoning is niet voor iedereen een ideale manier van wonen. Voor grote gezinnen is een microwoning niet geschikt. Ook voor oudere mensen is een microwoning over het algemeen geen juiste keuze. Voor wie is een microwoning dan wel geschikt? De doelgroep voor microwoningen zijn over het algemeen jongeren die flexibel werken, studeren en een grote mate van zelfredzaamheid hebben.

Microwoningen worden over het algemeen bewoond door mensen die net zijn afgestudeerd en nog alleenstaand of vrijgezel zijn. Huisdieren zoals honden en katten zijn meestal niet geschikt voor microwoningen. De meeste bewoners van microwoningen gebruiken de woning puur om te slapen en verblijven verder maar korte tijd in de woning. De overige tijd zijn ze aan het werk, studeren ze of ondernemen ze andere sociale activiteiten. Omdat een microwoning zo weinig vloeroppervlak heeft zijn deze woningen over het algemeen prijstechnisch aantrekkelijk. De huur voor een microwoning is dikwijls veel lager dan de huur van reguliere grotere appartementen. Jongeren die nog starten op de arbeidsmarkt in grote steden vinden microwoningen vaak een interessante oplossing om toch op jezelf te wonen en niet te veel geld kwijt te zijn aan huur. Dan houdt je ook geld over voor andere dingen.

Voorzieningen in microwoningen
Microwoningen zijn er in verschillende soorten. Sommige microwoningen worden in de vorm van een community gebouwd. Dat houdt in dat de bewoners van de microwoning ook een bepaalde samenwerking of onderlinge band hebben met elkaar. Denk hierbij aan ambitieuze jongeren die een startup hebben en gezamenlijk bij elkaar in microwoningen wonen. De meeste bewoners van microwoningen willen graag gebruik maken van supersnel internet. Deze voorziening wordt daarom in de meeste microwoningen aangebracht. Verder heeft een microwoning een eigen toegang en is deze voorzien van een eigen keukenblok en badkamer. Dat houdt in dat de microwoning in feite een complete woning is alleen dan heel klein. Sommige appartementencomplexen die bestaan uit microwoningen hebben allemaal mogelijkheden om bepaalde voorzieningen te huren zoals een televisie, stofzuiger of magnetron. Het huren van deze huishoudelijke apparaten zorgt er voor dat de bewoner dit niet zelf hoeft aan te schaffen en het ook niet hoeft te verhuizen als hij of zij de microwoning weer verlaat.

Voorzieningen rondom de microwoning
Het gaat niet alleen om de voorzieningen in de microwoning, de voorzieningen rondom de microwoning zijn minimaal zo belangrijk. Microwoningen zijn klein en daardoor meestal niet geschikt om feesten te houden of met grote groepen vrienden bij elkaar te zitten. Daarvoor is er over het algemeen ook veel te weinig meubilair in een microwoning. Om die reden zijn er rondom de microwoning vaak extra voorzieningen aangebracht. Vooral in appartementencomplexen die in een community-vorm zijn gebouwd. Men kan daarbij denken aan een inpandig restaurant of een grote studeerruimte. Ook een mediazaal of speciale wasruimte is mogelijk. Uiteraard is er meestal ook een stalling in of onder het pand waarin de fietsen en scooters van de bewoners van een miniwoning of microwoning kunnen worden ondergebracht. Daarnaast zijn microwoningen meestal gebouwd in gedeelten van steden met voorzieningen in de buurt. Hierbij kan je denken aan hogescholen, universiteiten en andere opleidingsinstituten. Ook winkelcentra en uitgaansgelegenheden zijn meestal in de buurt van microwoningen te vinden.

Microwoning en uitzendbureaus
In sommige microwoningcomplexen zijn ook uitzendbureaus ondergebracht. Deze uitzendbureaus zijn dan dicht in de buurt van jonge arbeidskrachten en kunnen daardoor goed ondersteuning bieden bij het vinden van passend werk. In plaats van bedrijven zoeken deze uitzendbureaus juist het personeel van de toekomst op namelijk ambitieuze jongeren die over het algemeen hoog zijn opgeleid. Echter maakt niet iedereen die in een microwoning woont gebruik van een uitzendorganisatie. Er wonen ook zzp’ers of jongeren die een baan hebben bij een startup of andere organisatie.

Hoe lang woon je in een microwoning?
Een microwoning is eigenlijk ongeschikt voor permanente bewoning. Men kan wel heel minimalistisch gaan leven en het lang volhouden in een microwoning maar toch zal men op de duur in de meeste gevallen gaan samenwonen en eventueel een gezin stichten. In dat geval wordt meestal afscheid genomen van de microwoning. Ook wanneer men werk vind op een andere locatie neemt men afscheid van de microwoning. Voor veel mensen is een microwoning daarom een tijdelijke gunstige oplossing. Vanwege het ruimte gebrek in grote steden zullen er in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer projecten komen voor de bouw van microwoningen.