Wat is CAD-CAM en wat kun je er mee?

CAD-CAM is een samenvoeging van twee afkortingen. CAD is een afkorting die staat voor “Computer Aided Design”. Hiermee wordt bedoelt dat producten worden ontwikkelt en vormgegeven doormiddel van een computersysteem.  De tweede afkorting ‘CAM’ staat voor “Computer Aided Manufacturing”. Met CAM wordt aangegeven dat producten daadwerkelijk worden gefabriceerd of geproduceerd doormiddel van software op de computer. CAD-CAM wordt als één term genoemd in automatisering in een productieomgeving. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe CAD-CAM in de basis werkt en waar dit systeem wordt toegepast.

Hoe werkt een CAD-CAM systeem?
Doormiddel van een CAD-CAM systeem worden productiebestanden gegenereerd uit ontwerpbestanden op een computer die voorzien is van de daarvoor benodigde software. In het CAD systeem moet rekening gehouden worden met de machines die daadwerkelijk de producten moeten produceren. In feite moet in het CAD-systeem rekening houden worden met het CAM-systeem. Het CAM-pakket kan verschillende soorten CAD-bestanden inladen. Dit kunnen bijvoorbeeld STEP-, DWF, DXF of SLDPRT-bestanden zijn. Een CAM-pakket is behoorlijk uitgebreid. Daarnaast zijn in dit systeem verschillende bewerkingsstrategieën aanwezig die de gebruiksvriendelijkheid van het CAM systeem bevorderen. In een CAM systeem wordt de opspanning van een product geregeld en wordt vastgesteld welke gereedschappen moeten worden gebruikt voor de vormgeving en fabricage van het daadwerkelijke product. 

Waar worden CAD-CAM systemen toegepast
CAD-CAM systemen worden veel toegepast bij bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en daarnaast ook verspanen. Hierbij kan gedacht worden aan machinefabrieken. Ook bedrijven die onderdelen fabriceren voor machines in opdracht van onderhoudsbedrijven maken als toeleveranciers regelmatig gebruik van CAD-CAM. Bedrijven die gebruik maken van een CAD-CAM systeem kunnen zowel grote series van producten fabriceren als enkelstuks. Wanneer er geen netwerk is aangelegd tussen de computer waar de ontwerpen op staan en de computergestuurde systemen in de productie, wordt ook wel gebruik gemaakt van een laptop of  Usb-stick. Hierop worden de ontwerpen, het CAD gedeelte, geüpload en vervolgens gedownload  op de machine.

Voordelen van CAD-CAM systeem
Het gebruik van een CAD-CAM systeem heeft veel voordelen voor een bedrijf. Er ontstaat een vermindering van fouten in de programmering van machines in de productie.  Hierdoor worden de productiemiddelen efficiënter gebruikt. De ontwerpen kunnen digitaal worden opgeslagen en eventueel per email worden verzonden naar andere computersystemen. De handelingen in de productie worden via een vastgestelde volgorde of systeem uitgevoerd. Dit werkt efficiënt en daarnaast zijn producten goed te reproduceren.  Wanneer een CAD-CAM systeem goed is doorgevoerd kan een organisatie de productie van machines snel en effectief aanpassen op het gebied van productievolume. Daarnaast kunnen ook sneller en eenvoudiger aanpassingen met betrekking tot de vorm en ontwerp van producten die gefabriceerd moeten worden doorgevoerd. Een bedrijf kan met een CAD-CAM systeem beter voldoen aan de wensen van een klant wanneer er aanpassingen moeten worden doorgevoerd aan de producten op het gebied van vormgeving en volume. Een CAD-CAM systeem vormt hiermee een belangrijk onderdeel van het Flexible Manufacturing System (FMS) van een organisatie.