Waar wordt rekening mee gehouden bij de bouw van gevels?

Een gevel is de buitenkant van een gebouw. Een gebouw bevat een voorgevel, een achtergevel en twee zijgevels. Door architecten en tekenaars kunnen gevels aantrekkelijk worden ontworpen. Gevels hebben naast een esthetische functie ook een belangrijke beschermende functie voor het gebouw. In Nederland zijn er regels omtrent het bouwen van woningen, utiliteit en andere bouwwerken. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken die in Nederland moeten voldoen. Ook verbouwingen vallen onder het Bouwbesluit.

Algemene aspecten
Gevels beschermen de binnenzijde van het gebouw tegen wind, vocht en tocht. Daarnaast zijn doormiddel van muurankers de vloeren van het gebouw soms verankert in de gevel. De gevel moet ook belastingen opnemen en afvoeren. Deze belastingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door de wind die tegen de gevels aandrukt.

Daglicht
De gevels die gebouwd worden moeten daarnaast ook voldoende daglicht voor de gebruikers van de woning of utiliteitspand doorlaten. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door het plaatsen van ramen in de gevels. Aan de ramen in de gevels worden ook eisen gesteld met betrekking tot vormgeving en constructieve stevigheid. Daarnaast dienen ramen tegenwoordig ook voldoende geïsoleerd te zijn.

Spouwmuur
De isolatie van gevels is tegenwoordig ook een belangrijk aspect waar aandacht aan moet worden besteed tijdens de bouw. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de isolerende beglazing ook de muren moeten worden geïsoleerd. De meeste moderne gevels die worden gebouwd zijn voorzien van een spouwmuur. De spouwmuur zorgt er voor dat de doorslag van vocht van buiten naar binnen wordt voorkomen.

Door de toepassing van een spouwmuur bestaat de gevel uit twee aparte muren die van baksteen of steenachtig materiaal (zoals beton) zijn gemaakt. Tussen deze twee muren bevindt zich de luchtspouw. Deze luchtspouw wordt gedeeltelijk of geheel gevuld met isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal zorgt er voor dat de woning ondanks lage buitentemperaturen langer de stookwarmte vasthoudt. Dit levert de gebruikers een besparing op in de energielasten. Daarnaast zorgt een reductie van de stookkosten er ook voor dat er minder CO2 uitstoot plaatsvind en het milieu dus minder schade wordt toegebracht.

De bouw van een gevel
Een gevel kan van verschillende materialen worden gebouwd. De meest gebruikte materialen zijn, hout, metalen, kunststoffen en bakstenen. In Nederland wordt de meeste gevallen gebruik gemaakt van bakstenen. Deze bakstenen worden tijdens het metselen aan elkaar verbonden doormiddel van mortel. Daarna worden de voegen tussen de bakstenen opgevuld met voegspecie. De voegspecie is ook een soort mortel maar bevat verhoudingsgewijs weinig water. Nadat de voegen gedicht zijn is de gevel klaar.

Gevels kunnen ook van hout worden gemaakt, kunststoffen, natuursteen en diverse metalen zoals aluminium en staal. Aan al deze materialen zijn voor en nadelen verbonden. Ook de mechanische eigenschappen van deze materialen verschillen. De eisen die gesteld worden aan het gebruik van deze materialen in de gevelconstructies zijn streng. De gevel moet constructief stevig zijn en mag niet kunnen inzakken en de gevelbeplating mag niet los raken door breuk of corrosie.