Wat is proefdag?

Een proefdag is een dag waarbij een sollicitant binnen een bedrijf gedurende een dag zijn of haar vaardigheden kan laten zien aan de potentiële werkgever en kan kennis maken met de werkzaamheden en werksfeer van het bedrijf waar hij of zij hoopt te mogen werken. Een proefdag is een testdag voor zowel de sollicitant als de werkgever. Beiden kunnen zien of de werkzaamheden en de arbeidscultuur passend zijn bij elkaars wensen.

Wanneer wordt een proefdag ingezet?
Een proefdag wordt meestal ingezet als laatste testmiddel in een sollicitatieprocedure. Dit houdt in dat iemand pas een proefdag krijgt als hij of zij de eerdere fases van de sollicitatieprocedure met succes heeft afgerond. Dit houdt in dat de sollicitatiebrief, de cv, het sollicitatiegesprek en de eventuele assessments en overige testen zijn met een goed en voldoende resultaat afgerond. Althans in ieder geval met een dusdanig resultaat dat het de moeite waard is om de kandidaat een proefdag te laten volgen. Bedrijven zetten dan in sommige gevallen een proefdag in als middel om de kandidaat de mogelijkheid te geven om in één dag zijn of haar vaardigheden aan het bedrijf te tonen.

Een proefdag wordt meestal door een bedrijf voorgesteld. Dit kan ook een teken zijn dat het bedrijf twijfelt of de kandidaat wel echt geschikt is. Een goede proefdag kan er daarom voor zorgen dat de twijfel van het bedrijf kan worden weggenomen. Een kandidaat kan echter ook een proefdag voorstellen. Meestal gebeurd dit wanneer de kandidaat zelf twijfelt of het bedrijf of de bedrijfscultuur bij hem of haar past. Soms stellen kandidaten zelf een proefdag voor aan een bedrijf als middel om hun motivatie te tonen aan het bedrijf. Door een proefdag voor te stellen hopen ze een kans te krijgen om zichzelf tijdens een werkdag te bewijzen aan de (toekomstige) werkgever. De hiervoor genoemde redenen zijn alle gangbare redenen waarom een proefdag wordt ingezet. Een laatste optie voor het inzetten van deze dag is dat het gewoon bij het aanname beleid hoort van een bedrijf en een vast onderdeel is van de sollicitatieprocedure.

Waar wordt een proefdag ingezet?
Proefdagen worden in verschillende sectoren bij verschillende bedrijven ingezet. Meestal wordt een proefdag gebruikt om te testen of iemand de vaardigheden snel genoeg oppakt, de juiste competenties heeft en een goede aansluiting heeft met het team. Het gaat daarbij ook om aspecten zoals karakter en beroepshouding. Een proefdag kan zowel in leidinggevende kantoorfuncties aan de orde komen als bij uitvoerende functies. Proefdagen worden zowel in de financiële dienstverlening ingezet als in de horeca. Ook in de techniek en bouw maakt men gebruik van proefdagen om te kijken of sollicitanten wel over de juiste technische vaardigheden beschikken.

Op een cv kan men namelijk het beeld schetsen dat men zeer capabel is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren maar in de praktijk kan dit beeld wel eens positiever of negatiever uitpakken. Als iemand bijvoorbeeld beweerd een allround lasser te zijn in staal en rvs dan kan deze lasser bijvoorbeeld moeite hebben met bepaalde lasposities of materiaaldiktes waar de lasser eerder niet mee heeft gewerkt. Dit soort aspecten komen vaak in de praktijk aan het licht.

Wordt een proefdag betaald?
Veel sollicitanten die met een proefdag worden geconfronteerd vragen zich af of deze dag betaald wordt of niet. De kandidaat of sollicitant wordt over het algemeen niet voor deze dag gecompenseerd. Dit houdt in dat de persoon die de proefdag uitvoert geen geld of salaris ontvangt voor deze dag. Ook wanneer deze dag succesvol is afgerond wordt een proefdag meestal niet betaald. Een proefdag wordt beschouwd als een investering van de kandidaat in zichzelf of haarzelf. De dag is feitelijk een testdag. Wel dient men goed na te gaan of er geen misbruik wordt gemaakt van dit sollicitatie-instrument.

Als men een proefdag gaat gebruiken om iemand zijn of haar geschiktheid te bepalen voor productiewerk of repeterende werkzaamheden dan is een complete dag wel een heel overdreven middel. Het is namelijk niet de bedoeling dat een bedrijf de proefdag misbruikt om iemand gratis een dag te laten produceren. De dag dient puur om iemand zijn of haar geschiktheid te bepalen voor een bepaalde functie. Het rendement voor het bedrijf moet die dag niet centraal staan.