Vergoeding voor werken op een werkervaringsplaats?

Een werkervaringsplaats of werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplaats waar werkzaamheden kunnen worden verricht door iemand die werkervaring nodig heeft of werkervaring wil onderhouden in een bepaald vakgebied. Voor mensen die langdurig werkloos zijn kan een werkervaringsplek een (tijdelijke) oplossing zijn. Er zijn echter ook andere doelgroepen die gebruik maken van een werkervaringsplek.

Voor welke doelgroepen is een werkervaringsplek?
Mensen die een werkervaringsplek kunnen een verschillende achtergrond hebben. Er zijn laag opgeleide mensen die een werkervaringsplek nodig hebben om zichzelf op een praktische wijze te ontwikkelen richting een bepaald beroep maar er zijn ook hoogopgeleide werkzoekenden die een werkervaringsplek nodig hebben om hun vaardigheden die ze hebben aangeleerd op het hbo of wo te onderhouden. Een aantal afgestudeerden merken dat ze na het succesvol afronden van hun opleiding moeilijk werk kunnen vinden omdat bedrijven werkervaring vragen. Deze werkervaring kan men bijvoorbeeld opdoen op een werkervaringsplek.

Krijg je een vergoeding voor werken op een werkervaringsplek?
Niemand wil voor niets werken men is gewend dat tegenover werk vanuit de werkgever een bepaalde beloning wordt geboden. Bij een werkervaringsplek is deze beloning meestal niet in financiële middelen. Dit houdt in dat de mensen die werken op een werkervaringsplek meestal geen loon krijgen. Er staat inderdaad ‘meestal’ want het komt voor dat er toch een bepaalde stagevergoeding wordt verstrekt. Ook is het mogelijk dat men op een werkervaringsplek tegen minimumloon kan werken. Dit komt in de praktijk vaak niet voor. Meestal werkt men op een werkervaringsplek met behoud van uitkering. Dit kan echter worden aangevuld met een reiskostenvergoeding. Het is echter ook mogelijk dat men geheel geen financiële compensatie krijgt voor de werkzaamheden die op een werkervaringsplek worden uitgevoerd.

Ontvang je helemaal niets op je werkervaringsplek?
De kern van de werkervaringsplaats moet gericht zijn op het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden van de arbeidskracht. Deze arbeidskracht moet in ieder geval deze kennis en vaardigheden in zijn of haar eigen tempo aan kunnen leren. Men leert dus op een werkervaringsplek. De kennis en vaardigheden vormen de belangrijkste “beloning” op de werkervaringsplek. Daarnaast kan men ook referenties meekrijgen die een belangrijke meerwaarde vormen op het cv. Het spreekwoordelijke “gat” op het cv is opgevuld door de werkperiode op de werkervaringsplaats.

Uitbuiting op werkervaringsplek?
Men moet er voor waken dat mensen op een werkervaringsplek worden uitgebuit. Dit kan in de praktijk helaas voorkomen. In geval van uitbuiting is het bedrijf niet primair gericht op het ondersteunen en coachen van de arbeidskracht op de werkervaringsplaats of werkervaringsplek. In dat geval is het bedrijf juist van plan om deze kracht als goedkope tijdelijke arbeidskracht te beschouwen. De arbeidskracht krijgt eenvoudig productiematig werk. Hierdoor hoeft de werkgever geen werknemer of tijdelijk kracht zoals een uitzendkracht of zzp’er te betalen. Dat is voor het bedrijf financieel aantrekkelijk maar het mag niet. Als deze vorm van uitbuiting bekend wordt zal dit de naam van het bedrijf niet ten goede komen.