Je loopbaan starten als uitzendkracht

Uitzendwerk is een vorm van flexibele arbeid die veel voorkomt in Nederland. De regering van Nederland lijkt principieel tegen flexwerk te zijn, omdat het voor de meeste werknemers beter is om een vast contract rechtstreeks bij een reguliere werkgever te hebben. Dit biedt een werknemer meer zekerheid en daardoor ook ook een regelmatig inkomen. Dat is natuurlijk belangrijk maar een vaste baan ligt niet meer voor het oprapen.

Flexwerk is belangrijk

Flexibel werk blijft belangrijk voor de Nederlandse arbeidsmarkt.  Veel werknemers beginnen hun werk bij een nieuwe werkgever op flexibele basis. Werkgevers kiezen er bijvoorbeeld voor om nieuw personeel eerst een aantal maanden via een uitzendbureau in te lenen. Bij bewezen geschiktheid en voldoende werk krijgen deze uitzendkrachten na verloop van tijd een rechtstreeks contract. Voor de uitzendkrachten is de periode dat ze via een uitzendbureau hebben gewerkt een leerzame periode waarbij ze bovendien nog niet meteen ‘vast’ zitten aan een werkgever. De uitzendovereenkomst is wederzijds opzegbaar met een korte opzegtermijn of zelfs helemaal geen opzegtermijn.

Leer de arbeidsmarkt kennen

Voor leerlingen en studenten die net van school afkomen is het werken als uitzendkracht geen verkeerde start van de loopbaan. Door uitzendwerk aan te nemen kan men vaak verschillende projecten bij verschillende bedrijven uitvoeren waardoor men kennis over de arbeidsmarkt krijgt en kennis van verschillende bedrijven en functies opdoet. Zo krijgt men inzicht in welke werkzaamheden beschikbaar zijn en bij wat voor type bedrijven de cv van de werkzoekende aansluiting biedt. Deze kennis helpt iemand verder in zijnof haar loopbaan. Men krijgt in de gaten welke sectoren het goed doen op de arbeidsmarkt en waar je relatief snel aan het werk kunt. Kennis van de arbeidsmarkt is zeer belangrijk voor de rest van je loopbaan.

Leer jezelf kennen

Doordat je verschillende werkzaamheden uitvoert via een uitzendbureau bij verschillende opdrachtgevers leer je ook jezelf kennen. Je leert wat je vaardigheden zijn en waar je goed in bent. Ook leer je welke vaardigheden je minder liggen en waar je nog aan moet werken. Door tijdelijk werk aan te nemen zit je nog niet direct vast aan een werkgever hoewel je wel je best doet om het werk zo goed en snel mogelijk uit te voeren. Je ontwikkelt jezelf dus en leert je aanpassen.

Als je van een opleiding af komt ben je vaak nog niet klaar voor de arbeidsmarkt al beweren ze dat vaak wel op de opleiding.  Vaak leer je pas in je werk de daadwerkelijke vaardigheden aan waarvoor je een theoretische opleiding hebt gevolgd.  De praktijk is vaak anders. Daarnaast verschillen de werkmethoden tussen bedrijven onderling.  Bij grote bedrijven worden taken meer verdeeld terwijl bij kleine bedrijven men breder inzetbaar moet zijn omdat er minder personeel is.

Bij grote bedrijven kan men zich vaak beter specialiseren en bij kleine bedrijven moet men vaak zo allround mogelijk willen werken. Het verschilt per persoon waar je het beste tot je recht komt. Daarom is het verstandig om je loopbaan op flexibele basis te starten. Je krijgt dan veel kennis over je beroepsgroep en je kunt je loopbaan beter sturen. Een uitzendbureau kan je vaak goed op weg helpen.