Wet Arbeidsmarkt in Balans: proeftijd vast contract en tijdelijk contract

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is een werd die door de overheid is ontwikkeld om de arbeidsmarkt meer in balans te brengen. Daarmee wordt bedoelt dat er een betere balans moet ontstaan tussen vast en flexibel personeel. Tot en met 2019 is er sprake van een grote flexibilisering op de arbeidsmarkt. De overheid wil deze flexibilisering aanpakken doormiddel van nieuwe wetten en regels. Een voorbeeld van deze regels is het aanpassen van de proeftijd. Deze proeftijd mag volgens de overheid wel langer omdat daardoor de kans op een langdurig dienstverband wordt vergroot. Dat is tenminste de gedachte achter deze regel.

WAB proeftijd voor bepaalde tijd contracten
De overheid heeft in de WAB vastgelegd dat bij contract voor bepaalde tijd met een contractperiode van twee jaar of langer een proeftijd mag worden opgenomen van maximaal drie maanden in plaats van twee maanden die tot in 2019 als maximum gebruikelijk is. Bij bepaalde tijd contracten van korter dan twee jaar worden de regels echter niet aangepast en blijft de huidige wetgeving van kracht.

WAB proeftijd voor onbepaalde tijd contracten
De proeftijd voor contracten voor onbepaalde tijd wordt aanzienlijk verlengd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Een contract voor onbepaalde tijd wordt ook wel een vast contract genoemd. Voor deze contracten wordt de proeftijd verlengd van twee maanden naar vijf maanden. Dat betekent dan wel dat er een vast contract moet worden verstrekt. Bij tijdelijke contacten is de proeftijd aanzienlijk korter zoals in de vorige alinea gelezen kan worden.

Waarom wordt de proeftijd aangepast?
De overheid heeft de proeftijd aangepast in de WAB zodat de werkgever en werknemer langer aan elkaar kunnen wennen. Tijdens de proeftijd kunnen werknemer en werkgever nog vrij eenvoudig afscheid van elkaar nemen als het dienstverband van één of beide kanten niet goed bevalt. Na afloop van de proeftijd wordt dit lastiger in verband met ontslagrecht.